Najbardziej znane z bułgarskich dań, wspomnienie wakacji nad morzem, a przede wszystkim potrawa zdrowa, przygotowana jedynie z naturalnych składników. Jak zrobić sałatkę szopską, żeby smakowała jak w Bułgarii?

Co będzie potrzebne?

4 dojrzałe pomidory
2 duże ogórki szklarniowe
1 czerwona lub zielona papryka (opcjonalnie)
2 ciemne cebule lub 1 ciemna 1 biała
ser typu bałkańskiego lub grecka feta

oliwa z oliwek
ocet winny (najlepiej biały)
pieprz do smaku

Przygotowanie

Pomidory i ogórki należy kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy na póksiężyce, paprykę w kawałki podobne wielkością do ogórków i pomidorów.
Układamy warzywa warstwowo w przezroczystym naczyniu: najpierw ogórki, potem cebulę i paprykę, na końcu pomidora.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rozsypujemy go na pomidorach, tak aby stworzył nieprzezroczystą warstwę.
Górę możemy udekorować papryką i ogórkiem.

Podanie

Sałatę szopską najlepiej przyprawiać indywidualnie, po nałożeniu pojedynczej porcji. Do nadania smaku używamy oliwy z oliwek oraz octu winnego. W razie potrzeby można dodać pieprz. Przez wzgląd na fakt, że sery bałkańskie są mocno słone, nie ma konieczności przyprawiania solą.

sałatka szopska