Efekt WOW gwarantowany! Smak tego dania zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Pod warunkiem, że podołamy trudnemu wyzwaniu jego przygotowania…

Co będzie potrzebne?

Ciasto

0,5 kg mąki
1 łyżeczka soli
50 ml oliwy
100 ml letniej wody

Nadzienie

0,5 kg sera typu bałkańskiego (ew. twarogu)
0,5 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego)
1 jajo (opcjonalnie)
2 łyżki śmietany
sól

Zalewa

mleko
śmietana/jogurt naturalny
jajko (opcjonalnie)

Przygotowanie

Mieszamy składniki na ciasto, tak by miało półtwardą konsystencję. Dzielimy je  na dwie kule i odstawiamy w nasmarowanym olejem naczyniu na około 45 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, bardzo cienko, aby miało podobną grubość do francuskiego. Jeśli będzie się trudno wałkowało, smarujemy płat oliwą i po około 20. minutach dalej rozciągamy jgo  ostrożnie ręką, uważając, żeby nie pękł.

Przygotowujemy nadzienie -  łączymy i  mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy do smaku.

Formowanie

Tradycyjną bałkańską zeljanicę można formować na 4 sposoby.
1) Na całym płacie rozwałkowanego ciasta rozkładamy nadzienie, następnie zwijamy je jak naleśnik lub tortillę. Tak uformowany rulon zawijamy w kształt ślimaka.
2) Rulon z nadzieniem zaginamy kilkukrotnie pionowo, tworząc zygzak, zbudowany tak, aby poszczególne miejsca zgięć przylegały do siebie. Opcjonalnie możemy stworzyć kilka mniejszych rulonów i skleić je ze sobą bocznie.
3) Jeśli chcemy przygotować kilka małych zeljanic, zwijając rulon (w ślimaka lub w pionie), co jakiś czas go przecinamy, tworząc mniejsze ślimaczki lub podłużne zawijańce. Możemy również tworzyć rulony z mniejszych kawałków ciasta.
4) Dzielimy rozwałkowane ciasto na mniejsze prostokąty. Układamy 2-3 warstwy ciasta, jedna na drugiej. Każdą warstwę przesmarowujemy roztopionym masłem lub zalewą. Zapobiega to wysuszaniu się płatów podczas pieczenia. Na ciasto układamy nadzienie, po raz kolejny kawałki ciasta i tak aż do wyczerpania się składników.

burek

 zeljanica – różne kształty

Po uformowaniu zeljanicy, roztrzepujemy śmietanę lub jogurt z mlekiem i jajkiem. Zalewą pokrywamy całość ciasta.

Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 200. stopni.