Potrawa idealna na chłodne jesienne wieczory. Pożywna, konkretna, a przede wszystkim pyszna.

Co będzie potrzebne?

500 g fasoli
1 czerwona cebula
1 por
2 łyżki pomidorów konserwowych
1 świeży  pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki mielonej
60 ml oleju
sól
pieprz

Przygotowanie

Fasolę zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na noc. Gdy się odmoczy przekładamy ją do garnka i gotujemy w 2/3 wody aż zmięknie.

Na patelni przesmażamy cebulę i por. Dodajemy pomidory puszkowe i jeszcze chwilkę smażymy. Na koniec wsypujemy paprykę mieloną i zdejmujemy zasmażkę z ognia.

Fasolę przecedzamy i wykładamy do naczynia do zapiekania. Polewamy cebulą i porem, dodajemy drobno posiekany czosnek.
Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy trochę wody od gotowania fasoli.
Na wierzchu układamy pokrojonego pomidora.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.

tavce gravce