Choć Serbowie nazywają urnebes sałatą, bliżej mu do sosu lub pasty kanapkowej. Niewielu turystów ma okazję skosztować tego dania, bo nie wszędzie się je serwuje. Najlepiej smakuje oczywiście przygotowane w warunkach domowych.

Co będzie potrzebne?

250 g twarogu
250 g sera typu bałkańskiego
250 g ajvaru
6 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka rozdrobnionej ostrej papryki lub płatków chilli
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
papryczki chilli i natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Ser rozduszamy, mieszamy z ajvarem, papryką, oliwą i  bardzo drobno posiekanym czosnkiem.
Masę przekładamy do szklanej miski i ozdabiamy papryczkami oraz pietruszką.
Można również masę uformować w kulki o obtoczyć w ostrej papryce.

urnebes

urnebes (źródło: wikipedia)