Katolicka Chorwacja właśnie przygotowuje się do Świąt Wielkanocnych. Oprócz tradycyjnych, znanych w całym chrześcijańskim świecie obchodów, chorwackie święta wiążą się również z rodzimymi zwyczajami, których nie znajdziemy nigdzie indziej. Chorwackie wielkanocne tradycje swoimi korzeniami sięgają pogańskich obyczajów starosłowiańskich oraz germańskich, przejętych później przez Kościół.

Wiele symboli w jednym jajku

Jajka, symbol nowego życia, to nieodłączny element Wielkanocy. Zanim powszechne stało się używanie chemicznych barwników, Chorwaci uzyskiwali czerwone, zielone, żółte czy brązowe pisanki przy pomocy bogactw natury np. łusek cebulowych, orzechów i ziół. Ozdabiali je motywami roślinnymi przy pomocy wosku i dla połysku smarowali smalcem lub olejem. Z takiego sposobu upiększania jaj korzysta się również dzisiaj. W Chorwacji kontynentalnej popularne jest zdobienie jajek jedwabiem i wełną.

wielkanoc Chorwacja

fot. Alan Light (flickr.com)

Tworzenie pisanek to bardzo ważny przedświąteczny rytuał. Jajka najczęściej przygotowuje się w Wielki Piątek. Ich tworzeniu towarzyszy wiara, że piękne pisanki mają moc ochrony przed złymi mocami.
Dawniej kawalerowie wykradali najpiękniejsze jajka i na dowód miłości dawali je swoim wybrankom, zaś w północnej części Chorwacji, dziewczęta dawały pisanki najlepszym przyjaciółkom. Dzisiaj nie jest to już tak popularne, jednak bliskich wciąż obdarowuje się jajkami, najczęściej czekoladowymi.
W święta dzieci bawią się w zbijanie jajek, które polega na uderzaniu jajkiem o jajko przeciwnika. Wygrywa ten, którego skorupka pozostanie nietknięta lub najmniej uszkodzona.

Koszyk obfitości

Rano w Wielką Sobotę do kościołów zanosi się koszyki z pokarmami do błogosławieństwa. We wszystkich koszykach znajdują się jajka, chleb (rodzaj dobieranego chleba jest uzależniony od regionu) szynka lub kiełbasa, chrzan, młoda cebula. Jeśli ktoś zajrzałby do koszyczka mieszkańca Slawonii, najprawdopodobniej znalazł by tam również małą butelkę rakiji. Pobłogosławione pokarmy trzeba zjeść jako pierwsze, to one rozpoczynają ucztę przy wielkanocnym stole.
W niektórych częściach Chorwacji, biały obrus, którym przykryty był koszyk, kładzie się na drzewo owocowe, żeby jego owoce były zdrowe, a potłuczone skorupki od święconych jaj wrzuca się w ziemię, żeby była bardziej urodzajna.