Chociaż najbardziej jest znana z kuchni greckiej, musaka to danie charakterystyczne dla całych Bałkanów. Jest niedroga i prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie.

W zależności od regionu, musaka ma wiele odmian. Dodaje się do niej cukinię, sos pomidorowy, przyprawia w rozmaity sposób. My podajemy klasyczny przepis, do którego przyznałby się każdy Bałkańczyk, niezależnie od tego, gdzie mieszka.

Co będzie potrzebne?

1 kg ziemniaków

500 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego)
1 czerwona cebula
4 jajka
1 filiżanka mleka
6 łyżek oliwy z oliwek
8 łyżek wody
1 łyżka mąki
1 łyżeczka pieprzu
4 łyżeczki soli
jogurt naturalny i 1 jajko (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry grubości 3mm. Dodać 2 łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy, wymieszać w jednym naczyniu.

W drugim naczyniu połączyć mielone mięso z pieprzem, 2. łyżeczkami soli i drobno pokrojoną cebulą. Zamieszać i dodać 4 łyżki oleju oraz 8 łyżek wody. Znów dobrze wymieszać.

W trzecim naczyniu wymieszać (najlepiej mikserem) 4 jajka z filiżanką mleka i łyżką mąki.

Naczynie żaroodporne lub blachę posmarować oliwą i ułożyć na nim warstwę ziemniaków. Następnie przełożyć ją warstwą mięsa, po raz kolejny ziemniakami i tak aż skończą się składniki. Polać całość zalewą z jaj lub pojedynczo przelewać każdą z ułożonych warstw.

Dodatkowo można na wierzchu położyć warstwę jogurtu naturalnego wymieszanego z jajkiem.

Piec około 40 minut w temperaturze 225 stopni.

musaka